dissabte, 3 d’agost del 2013

MACROABOCADORS, NO, CONSORCIS, NO

Article publicat en Levante-EMV el 02-08-13

El recent acord de l'Assemblea del Consorci de Residus, demanant a la Generalitat que permeta realitzar el tractament dels residus de la zona en una altra àrea de gestió, i que suposa, per tant, la renúncia a la construcció del Macroabocador de Llanera, és conseqüència de diverses causes, que de no confluir no haurien provocat la presentació per part del PP de la moció que ha portat a aquest acord. Per una banda tenim la pressió popular, primer iniciada pels pobles que es veien afectats més directament per la ubicació de la planta, per les molèsties que podria ocasionar i pels perjudicis al medi ambient, i després recolzada per totes les nostres comarques, que poc a poc s'han vist convençudes de l'atac al benestar que suposaria la instal·lació d'una macroplanta tan pròxima a les nostres poblacions. Aquesta pressió popular s'ha vist augmentada amb el començament del cobrament del rebut del Consorci, un esforç per a moltes famílies que han vist injustificada aquesta nova taxa i amb moltes incongruències que no caldria repetir ara. Però no s'ha de deixar de costat la lluita interna en el PP, amb un president provincial i de la diputació que cada vegada vol més anar per lliure i s'apunta a qualsevol iniciativa que li torne a donar la popularitat perduda, popularitat que es podria veure agreujada encara més per la situació de caiguda lliure que pateix el PP a nivell autonòmic i estatal. Rus no ha dubtat en enfrontar-se si cal a Fabra, i a més, està decidit a defenestrar al que abans era el seu dofí, Vicent Parra, president del Consorci, expresident i exportaveu del PP a Xàtiva i exdiputat autonòmic. Tampoc hauríem de deixar de tindre en compte que els càlculs fets per al macroabocador, en els anys del boom immobiliari, que molts van aprofitar per a lucrar-se, han resultat totalment exagerats, i la seua construcció seria a hores d'ara molt difícil de portar a terme, i hauríem de recordar que, anteriorment, el consorci ja havia decidit disminuir la seua magnitud per la disminució del fem que hauria d'anar finalment a ell.

S'ha de reconéixer que és una alegria saber que, de moment, no es construirà el macroabocador a Llanera, però també s'ha de denunciar la incongruència del PP, que durant anys ha defensat la construcció del macroabocador pels beneficis que suposadament donava (beneficis que no ha vist en cap moment la ciutadania i que molt ens temem que eren només per a alguns que buscaven aprofitar-se del negoci de la seua construcció), i ara, que es veu afonat en les enquestes i amb molta impopularitat per la creació de la nova taxa, defensa no construir-lo i enviar les nostres deixalles a macroabocadors ubicats en altres punts del País Valencià. No és una postura sostenible ni ecològica, doncs on vagen les nostres deixalles tindran el mateix problema que hauríem tingut nosaltres en Llanera, encara que a nosaltres no ens arribe l'olor.

Mentre no hi haja un decisió ferma de fer sostenible la recollida de residus, sense contemplar mai la incineració, de primar i fomentar el reciclatge (de forma real no com es fa a les nostres comarques, i es pot veure com es fa en altres comunitats com el País Basc o Catalunya), de minimitzar la mida dels abocadors sense construir eixos monstres com el que volien fer ací, negoci per a alguns però malestar per a quasi tots, no hi haurà solució al problema dels residus, i el PP no va per aquest camí. Per tant, Macroabocador, ni a Llanera, ni enlloc.


I ara una pregunta, per a què serveix el Consorci si no hi ha abocador, si només es dedica a portar el fem a un altre lloc? Per a posar una oficina a Xàtiva, enxufar alguns amiguets i pagar assistències i sobresous? Ni aquest, ni cap, el PP, que demana racionalització, que vol llevar competències als ajuntaments i ofega la gestió de les autonomies sense deixar de balafiar en el que li convé, ha creat els consorcis amb unes competències que podria assumir perfectament la Generalitat sense crear noves taxes. Que es dissolga el Consorci, ja.