dissabte, 23 de novembre del 2013

30 anys de llei d’ús

Hui es compleixen 30 anys de la publicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià, una llei aprovada per unanimitat que va suposar l’inici de la normalització de la nostra llengua, tant a nivell educatiu com administratiu. No obstant, després de 30 anys, encara que s’han fet molts avanços i s’ha superat el fantasma existent en aquella època de separar normativament el valencià de la resta de variants de la nostra llengua, queda molt per fer.
El passat 8 de novembre, tots els grups de l’Ajuntament de Xàtiva vam aprovar conjuntament una proposició del Consell Escolar Municipal que reclamava intensificar les accions per promocionar l’ensenyament en valencià. Des del nostre grup ens vam alegrar que l’equip de govern vullguera promocionar l’ensenyament del valencià i que vullguera demanar a la Conselleria que incrementara les línies d’ensenyament en valencià. Ens vam alegrar perquè esperem que això siga un pas important i tinga el seu fruit, perquè són moltes les coses que encara s’han de fer per fomentar l’ús i l’ensenyament de la nostra llengua.
En l’àmbit local creiem que, a més d’afavorir l’ensenyament en valencià en els centres educatius, s’hauria de fomentar el seu ús a tots els àmbits, i al respecte, COMPROMÍS ha presentat propostes que no han sigut aprovades per l’equip de govern del PP. Esperem que amb les bones intencions que comporten aquests acords, si no s’aproven les nostres propostes, vagen portant-les a terme i normalitzen l’ús del valencià a nivell municipal, tant internament en l’Ajuntament com en la imatge del mateix i fomentant el seu ús a tots els nivells, cosa que moltes vegades es deixa de fer.
En l’àmbit autonòmic, ens alegrem que estiguen d’acord en incrementar les línies en valencià. Ens alegrem perquè el govern del PP porta anys discriminant la nostra llengua a nivell educatiu i a nivell administratiu. Com a mínim les haurien d’incrementar per tal que els 14000 xiquetes i xiquets que enguany han volgut estudiar en valencià i no han pogut ho puguen fer. No cal recordar que les línies d’ensenyament en valencià són les úniques que garanteixen l’ensenyament complet de les dues llengües. Ens alegrem perquè precisament aquesta setmana s’ha aprovat la llei Wert que vol relegar la nostra llengua a un segon pla en l’ensenyament i el govern valencià s’hauria d’enfrontar a aquesta discriminació.
Voldríem pensar que aquests acords no es quedaran en paper mullat, però molt ens temem que sí. El mateix partit que ara tanca l’única televisió que podem veure totes i tots en la nostra llengua, i que va prohibir que poguérem veure TV3, no pot dir ara tranquil•lament que vol incrementar l’ús de la nostra llengua. No es poden fer declaracions que després no s’han de complir. I si Rus (que no estava en el ple) pensa realment el que es va aprovar, hauria de ser coherent i no fer les declaracions que fa respecte a RTVV o plantar-se davant el president del seu partit i de la Generalitat i deixar clar el que pensem  les xativines i els xativins.