dilluns, 17 de febrer del 2014

VAN A PER NOSALTRES


Article publicat en L'Informador els dies 8 i 15-02-14

El Poble valencià es troba en una època en la que ha de prendre moltes decisions, decisions que no seran fàcils, ni de prendre, ni de que siguen respectades. Nosaltres fem el nostre camí propi, independent i separat del d’altres pobles de l’Estat, però, per suposat, relacionat amb ells, vulguem o no vulguem. El Partit Popular ens ha governat els últims 18 anys i mig i el resultat, com es pot veure, ha sigut desastrós. No vull dir amb això que els anys anteriors el PSPV-PSOE aconseguira moltes coses, va posar en marxa l’autonomia però va fallar en l’oportunitat de donar-li a les institucions valencianes i a la seua acció la dignitat que es mereixien. El PP és, allà on governa, un partit destructor, una màquina de guanyar eleccions sense cap projecte. Ací a Xàtiva ho veiem clar, Rus ha anat planejant grans obres sense futur, com la plaça de bous, i no ha sabut aprofitar la personalitat de la ciutat, deixant degradar-se cada dia més el nucli històric, no ha tingut un projecte de ciutat per al futur. Zaplana i Camps es van dedicar a fer Terres Mítiques, Ciutats de les Arts, Fórmula 1, però van oblidar construir el nostre País, reclamar un finançament just, i el van deixar com està ara, una comunitat més pobra que la mitjana estatal però que dóna més diners en impostos dels que rep, sense bancs ni caixes pròpies ni mitjans de comunicació propis.
Fa poc es va produir l’última, la desconnexió de Catalunya Ràdio, l’única que podien escoltar en la nostra llengua i que s’emetia al País Valencià gràcies a Acció Cultural, i que a Xàtiva no arribava bé, per la qual cosa tampoc ens ha suposat tant. Però per a mi allò important és el símbol. Van a per nosaltres. Els de Madrid (els que manen, és igual quin partit, els poders econòmics) no van a consentir que el Poble Valencià tinga el que és seu, tinga personalitat i construïsca una alternativa que no estiga subjugada a ells. Saben que hi ha altres Pobles de l’Estat, com Catalunya, que davant l’espoli fiscal a que l’han sotmès, com també ens han sotmès a nosaltres, han agafat la directa i han optat per lluitar per la independència. I si Catalunya s’independitza, les valencianes i valencians, que ho veiem tot des de fora, que pensem que a nosaltres no ens afecta, sí ens afectarà. Perquè tot el que espolia Madrid a Catalunya ens ho espoliarà a nosaltres, perquè ells no saben viure sense la nostra riquesa (només cal que veieu el nombre de funcionaris per comunitats, les que en tenen menys són Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià), i per això preparen el camí i ens volen anul·lar com a poble, sense estructura, sense mitjans de comunicació i amb un president posat a dit des de Madrid. I si Catalunya no aconseguira la independència, des de Madrid no voldran més aventures, voldran deixar les coses ben lligades, com ja ens van fer amb l’Estatut en la transició, i les concessions que li facen a Catalunya en finançament, educació, no voldran fer-nos-les a nosaltres.

El panorama és negre si continuen manant els mateixos, o siga, els que estan supeditats al que diuen en Madrid. El panorama pot ser d’un altre color si el govern de la Generalitat i el d’Ajuntaments com Xàtiva està en mans d’aquells que no estan subordinats al centralisme, dels qui creuen que les valencianes i valencians tenim dret a decidir quin ha de ser el nostre futur, com ens hem de governar i com ens hem de finançar. Per això és necessari un canvi, per a garantir el nostre futur com  a Poble.