diumenge, 22 de febrer del 2015

Inauguracions i Llambordes

Queden 91 dies per a les eleccions municipals, 13 setmanes. Tots els partits polítics xativins estan ocupats en concretar els seus programes electorals, en presentar propostes de futur, en dissenyar la campanya electoral, en decidir quin serà l’ordre de la llista electoral (a Compromís ho ha decidit la ciutadania votant en primàries)... Tots excepte un, el PP. El PP, o podríem dir el partit de Rus. El PP no cal que pense cap projecte, no en té cap per a la ciutat, l’ordre de la llista el decidirà Rus a últim moment, i així els tindrà a tots nerviosos fins el final, i no cal que pense com fa la campanya electoral, la fa a través de les institucions amb els diners de totes i tots.

Aquesta setmana, l’espectacle ha sigut vergonyós: Rus, que durant setmanes s’ha estat barallant i tirant-li puntadetes a Fabra, s’ha reconciliat perquè sabia que venia el divendres a inaugurar el Museu de Belles Arts (una obra feta, per cert, amb el criteri contrari de l’anterior director del museu). Una inauguració feta a major glòria dels qui han afonat el País Valencià i Xàtiva. Una inauguració amb la gent al carrer i els polítics del PP dins (jo no he vist en cap foto cap representant de cap altre partit, no sé si va anar algú o no els han tret, sé que jo no vaig anar perquè a Compromís així ho vam decidir), i ja sabeu, la gent va anar perquè els van prometre algun llibre pagat amb els diners de tots, però la volien només per omplir. Nosaltres ja fa temps que vam fer una proposta a l’Ajuntament demanant que els polítics no foren protagonistes de cap inauguració. Ells ho entenen justament a l’inrevés.

I què em dieu de les llambordes perdudes del carrer la Reina? Un senyor inaugura un museu la mateixa setmana que mostra el seu absolut menyspreu per la història i les nostres singularitats. Així com menyspreava les llambordes del carrer la Reina menysprea tot el que més ens estimem les xativines i xativins. O alguna vegada li heu sentit parlar bé (si és possible) del nostre patrimoni, de les nostres tradicions o de la nostra llengua (recordeu això d’aleshores i gairebé). Fa un any vaig anar a Roma i vaig veure com tres persones posaven llambordes en un carrer. Un les picava i donava forma directament a partir d’unes pedres i dos més les posaven en forma de V amb el cordell que els servia per alinear-les. Segur que ho fan així des de fa segles, és la seua personalitat. Quins governants tenim que no valoren la nostra personalitat?